2015-05-29 11:07 #0 av: Tilde

Vill du få tag på drivved men har inget hav i närheten är det inga problem! Du kan nämligen göra ditt egna av vanliga grenar som då får en look som gör så träet ser ut att ha legat i havet i lång tid. Det är dessutom viktigt att få bort bark och därmed eventuella djur eller svampar från träet innan du tar in det i ditt hem och denna lösning slår två flugor i en smäll.

Vad du behöver:

Ögonskygg och handskar
Träbitar
Hammare
Natriumkarbonat
Varmt vatten
Hink eller balja stor nog för träet
Stålborste
Sandpapper
Ev. ugn för att torka träet

Steg 1:

Hamra träbitarna för att få dem att se mer slitna ut. Fokusera mest på kanterna om de blivit sågade då dessa oftast är raka och inte ser naturligt ut.  Du kan använda andra verktyg om du vill, för att göra buckor, hack och andra imperfektioner i träet som gör att det ser gammalt och slitet ut.

Steg 2:

Ta fram din hink med varmt vatten och häll i natriumkarbonat under omrörning. Se till att ha skyddshandskar på då detta är basiskt! Fortsätt att röra om och hälla i mer natriumkarbonat tills blandningen "lugnar ner sig". 

Steg 3: 

Lägg träbitarna i natriumkarbonatvattnet och låt dem ligga där i 12-24 timmar. Du kan behöva lägga en tung sten på dem för att de inte ska flyta till ytan. 

Steg 4:

Under de 12-24 timmarna som träet ligger i vätskan ska du 1-3 gånger (beroende på träet) ta upp träbitarna och skrapa dem med en stålborste för att få bort barken. Glöm inte att lägga tillbaka dem i vattnet efteråt. 

Steg 5:

När träet har legat i natriumkarbonatvattnet i 12-24 timmar är det dags att ta upp dem. Skölj dem noggrant i vatten och låt sedan torka. Du kan låta dem ligga i solen och lufttorka eller lägga in dem i ugnen på 120 grader i cirka en timmes tid (eller lägre temperatur i längre tid).

Steg 6:

När träet är torrt är det dags att sandpappra bort alla vassa kanter som skulle ha försvunnit om träbitarna legat i havet. Sandpappra bort alla små grenar eller liknande som inte skulle ha överlevt havets vågor - eller sandpappra helt enkelt efter eget tycke.

Klart! Nu kan du ta in träet och använda det som du vill i dina projekt.