Alla intressen
iFokus
Annons:
Etikettdiy-tutorials
Läst 63511 ggr
[Tilde]
5/29/15, 6:14 PM

Hur man åldrar trä

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många gillar looken med rustikt trä (jag är en av dem). Ibland är det svårt att hitta eller jobba med gammalt trä och då kan man istället använda sig av detta knep för att få nytt trä att se gammalt ut.

Det finns egentligen två olika sätt att gå tillväga. Det första är att helt enkelt använda trälack i en mörk färg åt det gråa hållet. Du kan om du vill sedan måla över med vit färg blandat med vatten lite slarvigt med en borste eller en trasa för att få träet lite ljusare.

Det andra sättet är enligt mig bättre då det ser mer autentiskt ut och är enligt mig snyggare. Det kräver dock lite mer, men är ändå lagom lätt!

Detta behöver du:

Träplankor

Skål eller burk med lock

Vit vinäger (exempelvis äppelcidervinäger)

Stålull

Såhär gör du:

Fyll burken till hälften med vit vinäger. Lägg sedan i en lagom bit stålull och sätt på locket. Locket ska inte skruvas på/fästas hårt utan innehållet ska kunna andas då det kommer att bildas gaser.

Låt stå i minst 24 timmar. Häll sedan i lite vatten för att späda ut blandningen innan användning. Pensla sedan på blandningen på dina plankor - du kommer att märka att träet ändrar färg väldigt snabbt.

En sida obehandlad och en sida behandlad med vinäger

Vill du ha en extra stark effekt kan du bada plankorna i vinägerblandningen och låta dem ligga ett tag för att suga till sig extra mycket färg. Hur länge du låter dem ligga är helt upp till dig och vilket resultat du är ute efter.

Skulle du vilja ljusa upp brädorna lite kan du måla över med ett tunt lager kalkfärg.

Annons:
tlover
5/31/15, 6:39 PM
#1

Jaså så man kan använda det till att göra trä fint också. Min man använder det för att färga läder ibland.

edit: det kallas vinegroome (är inte säker på stavningen)

l'm back

[Tilde]
5/31/15, 9:05 PM
#2

#1 Jaha, det visste jag inte att man kunde med läder också. Vad intressant! 🙂

tlover
6/1/15, 8:58 AM
#3

#2 Om du vill kan jag fota hans provbit så du får se hur det ser ut.

l'm back

[Tilde]
6/1/15, 11:03 AM
#4

#3 Det får du mer än gärna göra! Tror flera här på sidan skulle vara intresserade av det. 👍

Ride84XL
6/1/15, 1:19 PM
#5

Borde inte ättika fungera bättre för såna här ändamål. Det är ju typ samma sak fast renare:

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84ttika

Jag har dock inte provat det här, men för rengöring och diverse kemi-exeperiment så är ättika oftast bättre då det görs på ren alkohol utan föroreningar. Tänker mest på att vinäger luktar ju så äckligt🤢 Ättika luktar väl inte heller direkt gott, men stinker ju inte alls lika mycket och lukten försvinner fortare.

[Tilde]
6/1/15, 1:34 PM
#6

#5 Ättika fungerar nog också. Beror kanske på vilket resultat man vill ha. :) På danska heter vinäger eddike (ättika), så det borde vara ungefär samma sak i detta projekt men med eventuella nyansskillnader. 🙂 Jag tycker att vinäger luktar helt ok faktiskt men hatar lukten av ren ättika, haha. 😃

Annons:
Upp till toppen
Annons: