Stora projekt

Förnya/så om jordgubbslandet?

2017-08-17 14:12 #0 av: VampireGirlElvira

Sorry ifall detta lade sig i fel kategori.

Jag och min man har ett stort jordgubbsland härhemma, men vi måste förnya/så om jordgubbslandet på ett bra sätt.
Hur gör man det?

Min svärfar har inte sått om jordgubbslandet på över femton år.
Det har börjat att växa hallon och annat skit som inte tillhör jordgubbslandet.

Jag kan tyvärr inte hjälpa till med det som ni vet med min rygg, men min man och svärfar hade tänkt fixa till den innan vintern kommer.

Anmäl
2017-09-04 23:23 #1 av: Sindri

Det finns ett trädgårdifokus också där kan du kanske få mer uttömmande svar, men i korthet så bör man förnya plantorna efter 2-3 år, enligt vad jag läst.
Jag gör det inte så slaviskt, men rensar ut dåliga plantor och  sätter nya från revorna. Är man riktigt ordentlig så planterar man de olika åldrarna i olika rader och byter ut successivt. Det kommer ju massor med nya plantor på revorna varenda år.

Förr bytte vi plats på jordgubbar och potatis vartannat år, men nu har jordgubbarna fått nya land i dubbla pallkragar (det sparar ryggen!) så jag skall försöka vara mer noggrann med att byta ut plantor successivt.

Det bör göras nu på hösten så plantorna hinner rota sig innan det blir för kallt. Går att göra även på våren, men då fördröjer man blomning och skörd.

Man gräver upp hela landet, sållar jorden för att få bort så mycket ogräs som möjligt. Plantorna har jag kunnat spara i en låda över ett par nätter medan landet blir färdiggrävt. Sedan är det bara att plantera ut de finaste plantorna igen.

Anmäl
2017-09-05 13:46 #2 av: VampireGirlElvira

Tack. : )

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.